در سالهای اخیر رؤیای تحصیل در خارج از کشور برای ساخت آیندهای بهتر در بین دانشجویان و دانشآموزان طرفداران زیادی پیدا کرده است. باتوجهبه شرایط تحصیل در خارج از کشور، مهاجرت تحصیلی به خارج میتواند یک تصمیم دشوار و چالشبرانگیز برای دانشآموزان محسوب شود. تحصیل در دانشگاههای معتبر خارجی میتواند آینده درخشانی را در زمینههای شغلی و تحصیلی برای افراد رقم بزند. دانشجویان و دانشآموزان با اهداف و دلایل مختلفی اقدام به مهاجرت تحصیلی میکنند.
اگرچه دانشگاههای برتر و معتبری در ایران وجود دارد، بسیاری از افراد به دلیل شرایط سخت قبولی در کنکور، وضعیت نامناسب اقتصادی، نبود فرصتهای شغلی، محدودیت امکانات آموزشی و پژوهشی، درآمد کم و… تصمیم به ادامه تحصیلات خود در خارج از کشور میگیرند. تحصیل در خارج از کشور میتواند با مزایای مختلفی برای دانشجویان همراه باشد. بهطورکلی شرایط تحصیل خارج از کشور به عوامل مختلفی مانند کشور، دانشگاه، رشته و مقطع تحصیلی موردنظر متفاوت است. در این مقاله از سری مقالات همراهان فردا به بررسی بورسیه تحصیلی خارج از کشور میپردازیم.

مزایای تحصیل در خارج از کشور
سالانه تعداد زیادی از دانشجویان ایرانی به دلایل مختلفی مانند کمبودن ظرفیت پذیرش دانشگاههای معتبر، محدودیت در انتخاب شغل، شرایط سخت قبولی در رشتههای پرطرفدار و… تصمیم میگیرند برای ادامه تحصیلات خود به خارج از کشور مهاجرت کنند. شرایط تحصیل در خارج از کشور میتواند با مزایای مختلفی برای دانشجویان همراه باشد. هزینه تحصیل و هزینههای زندگی بهصرفه، تحصیل در محیطهای بینالمللی، یادگیری زبانهای جدید، امکانات آموزشی، رفاهی، تفریحی بیشتر، امکان اخذ اقامت دائم و فرصتهای شغلی بیشتر، درآمد بالاتر و… از جمله انگیزههای دانشجویان و دانشآموزان برای مهاجرت تحصیلی است.
آیا تحصیل در خارج از کشور با تمام این جنبههای مثبت همراه خواهد بود؟ این موارد به عوامل مختلفی بستگی دارد. شرایط تحصیل در خارج از کشور ممکن است بسته به کشوری که انتخاب میکنید، دانشگاه، رشته و مقطع تحصیلی موردنظر شما دشوارتر از شرایط تحصیل در ایران باشد. بااینحال، از جمله مزایای مهاجرت تحصیلی به خارج میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آشنایی با فرهنگ جدید
- یادگیری زبان خارجه
- تحصیل در رشته و دانشگاه موردعلاقه
- امکان اخذ اقامت
- افزایش اعتمادبهنفس
- تقویت روابط اجتماعی
- ارتقا سطح تحصیلی و معلومات
- امکان استفاده از بورسیه تحصیلی
- افزایش شانس یافتن شغل با درآمد خوب و…
کدام کشور برای مهاجرت تحصیلی مناسب تر است؟
مهاجرت تحصیلی میتواند فرایندی سخت، پرهزینه، چالشبرانگیز و زمانبر باشد. ازاینرو، نیازمند انجام تحقیقات کامل و آگاهی از شرایط تحصیل در خارج از کشور است. دانشجویان باید حداقل یک سال قبل از اقدام به اپلای با کسب اطلاعات دقیق از منابع موثق و همچنین مشاوره با افراد آگاه نسبت به مهاجرت تحصیلی اقدام نمایند. انتخاب کشور مناسب برای تحصیل در خارج از کشور یکی از مهمترین دغدغههای دانشجویانی است که قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند.
ممکن است فکر کنید تجربه زندگی در خارج از کشور و تحصیل در دانشگاههای خارجی بسیار شیرین و رؤیایی است؛ اما بهتر است کمی واقعبینانهتر به این موضوع نگاه کنید. تحصیل در یک کشور خارجی میتواند با چالشها و سختیهای زیادی همراه باشد. انتخاب کشور میتواند یکی از تأثیرگذارترین عوامل در آینده فردی، تحصیلی و شغلی شما باشد. انتخاب بهترین کشور برای مهاجرت تحصیلی به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آنها میتوان به اهداف فردی، بودجه، مهارت زبان و شرایط فرد اشاره کرد.
هریک از کشورهای خارجی دارای کیفیت زندگی، هزینه و شرایط تحصیل و زندگی، آزادی، رفاه اجتماعی، مزایا و خدمات دولتی، بازار کار و… متفاوتی دارند. ازاینرو باید در هنگام انتخاب مقصد مهاجرت تحصیلی خود دقت زیادی به خرج دهید. گزینههای متعددی برای بهترین کشور برای مهاجرت تحصیلی وجود دارد. از جمله بهترین کشورها برای تحصیل دانشجویان ایرانی در خارج از کشور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آمریکا
- ترکیه
- آلمان
- ایتالیا
- کانادا
- مالزی
- استرالیا
- امارات متحده عربی
- هند
- اتریش
- انگلستان
- اسپانیا

انتخاب دانشگاه برای تحصیل در خارج از کشور
شرایط تحصیل در خارج از کشور تا حدود زیادی به دانشگاه و رشته تحصیلی شما بستگی دارد. انتخاب دانشگاه برای تحصیل در خارج از کشور میتواند آرزوها، اهداف و آینده دانشجویان را تحتتأثیر قرار دهد. دانشجویان برای انتخاب بهترین دانشگاه و رشته برای تحصیل در خارج از کشور باید عوامل مختلفی را در نظر بگیرند. از مهمترین عواملی که دانشجویان باید برای انتخاب دانشگاه خارجی در نظر بگیرند، میتوان به اعتبار علمی، شرایط و امکانات آموزشی و رفاهی، شرایط پذیرش دانشگاه، نحوه دریافت بورسیه تحصیلی و… را در نظر بگیرند.
شرایط تحصیل در خارج از کشور میتواند در هر دانشگاه متفاوت باشد. بهطورکلی انتخاب دانشگاههای دولتی برای تحصیل در خارج از کشور میتواند گزینه بهتری از دانشگاههای خصوصی باشد. انتخاب دانشگاه مناسب میتواند شانس دریافت بورسیه تحصیلی خارج از کشور را برای دانشجویان به همراه داشته باشد. هرساله پلتفرمهای رتبهبندی مختلفی به ردهبندی بهترین دانشگاههای جهان میپردازند. یکی از مهمترین و معتبرترین نهادهایی که به رتبهبندی دانشگاهها میپردازد، QS است.
رتبهبندی جهانی QS دانشگاههای مختلف را بر اساس عوامل مختلفی همچون اعتبار علمی، نسبت اساتید به دانشجویان، حجم مقالات منتشر شده، نسبت اساتید و دانشجویان بینالمللی، امکانات آموزشی رفاهی و… رتبهبندی میکند. لازم به ذکر است شما باید دانشگاه موردنظر خود را بر اساس شرایط فردی انتخاب کنید. بااینحال، در ادامه به معرفی 10 دانشگاه برتر جهان از نظر رتبه بندی QS در سال 2023 به شرح زیر هستند:
- مؤسسه فناوری ماساچوست
- دانشگاه کمبریج
- دانشگاه آکسفورد
- دانشگاه هاروارد
- دانشگاه استنفورد
- کالج سلطنتی لندن
- دانشگاه صنعتی زوریخ
- دانشگاه ملی سنگاپور
- کالج دانشگاهی لندن
- دانشگاه شیکاگو
انتخاب رشته برای تحصیل در خارج از کشور
علاوه بر انتخاب کشور و دانشگاه، انتخاب رشته تحصیلی نیز میتواند از عوامل مهم در شرایط تحصیل در خارج از کشور باشد. متقاضیان مهاجرت تحصیلی به خارج از کشور باید در انتخاب رشته تحصیلی دقت فراوانی به خرج دهند. انتخاب رشته تحصیلی میتواند آینده شغلی این دسته از افراد را تحتتأثیر قرار دهد. علاوه بر علاقه، دانشجویان باید شانس اخذ پذیرش، آینده شغلی، درآمد، محبوبیت و مقبولیت، امکان دریافت بورسیه تحصیلی خارج از کشور، جایگاه اجتماعی و… رشته تحصیلی موردنظر خود را در نظر بگیرند.
انتخاب بهترین رشته برای تحصیل در خارج از کشور به عوامل مختلفی بستگی دارد. عواملی همچون کشور موردنظر دانشجویان برای کار، درآمد، علاقه و استعداد فردی و… میتوانند در انتخاب رشته مؤثر باشند. بااینحال، از جمله بهترین رشتههای تحصیلی برای تحصیل در خارج از کشور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رشتههای مهندسی
- رشتههای علوم پزشکی
- تجارت
- رشتههای مدیریت
- وکالت
- دیجیتال مارکتینگ
- روانشناسی
- پرستاری
- علوم کامپیوتر و اطلاعات و…

شرایط تحصیل در خارج از کشور؛ هزینه تحصیل در خارج
بسیاری از متقاضیان تحصیل در خارج از کشور حتی پس از اخذ پذیرش از دانشگاه موردنظر خود به دلیل مساعد نبودن شرایط مالی از تصمیم خود انصراف دادهاند. ازاینرو، از مهمترین شرایط تحصیل در خارج از کشور که باید در نظر بگیرید، هزینه تحصیل است. هزینه تحصیل در خارج به موارد مختلفی مانند کشور، دانشگاه، رشته و مقطع تحصیلی بستگی دارد. شما بهعنوان یک دانشجوی بینالمللی برای تحصیل در دانشگاههای خارجی ملزم به پرداخت شهریه به دانشگاه خواهید بود.
علاوه بر این، هزینههای زندگی دانشجویی مانند هزینه اقامتگاه، خوراک و پوشاک، عبور و مرور، لوازمتحریر و کتاب، هزینه بیمه و پزشکی، هزینههای جانبی و… را نیز در بر خواهند گرفت. لازم به ذکر است هزینه تحصیل در دانشگاههای دولتی در اغلب کشورها نسبت به دانشگاههای خصوصی ارزانتر است. بهطورکلی بهترین کشورها برای افرادی که شرایط تحصیل در خارج از کشور را دارند و از نظر هزینه برای دانشجویان ایرانی بهصرفهتر است، به شرح زیر هستند:
- آلمان
- ترکیه
- نروژ
- اتریش
- ایتالیا
- فرانسه
- چین
- مکزیک
- هند
- آرژانتین
- کانادا
- استرالیا
- سوئد
- مجارستان
- دانمارک و…
بورسیه تحصیلی خارج از کشور
یکی از عواملی که میتواند در تسهیل شرایط تحصیل در خارج از کشور به شما کمک کند، دریافت بورسیه تحصیلی است. بورسیه تحصیلی یا Scholarship کمک مالی است که دانشجویان میتوانند برای پوشش هزینههای تحصیل و زندگی خود در خارج از کشور استفاده کنند. بورسیه تحصیلی بر اساس عوامل مختلفی مانند رزومه علمی، شایستگیهای تحصیلی، فعالیتهای علمی و اجتماعی و… به دانشجویان اعطا میشود. انواع مختلفی از بورسیههای تحصیلی وجود دارد. بورسیه تحصیلی خارج از کشور از منابع مختلفی مانند باشگاهها، سازمانها، مؤسسات خیریه، بنیادها، دولتها و… در اختیار دانشجویان قرار میگیرند.
برخی بورسیههای تحصیلی مستقیماً به دانشجو اعطا میشود و برخی شامل تخفیف در شهریه میشوند. بورسیههای فول فاند تمام هزینه تحصیل، اقامت، بیمه، بلیت رفتوبرگشت و… دانشجویان را تحت پوشش قرار میدهد. شرایط تحصیل در خارج از کشور و اخذ بورسیه در کشورها و دانشگاههای مختلف متفاوت است. شما باید پیش از انتخاب و درخواست اخذ پذیرش اطلاعات لازم درمورد بورسیههای تحصیلی کشور و دانشگاه موردنظر خود بررسی کنید. از جمله بهترین کشورها برای دریافت بورسیه تحصیل در خارج از کشور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آمریکا
- کانادا
- استرالیا
- انگلستان
- ایتالیا
- فرانسه
- مکزیک
- سوئیس و…

شرایط تحصیل در خارج از کشور
بهطورکلی، شرایط تحصیل در خارج از کشور به عوامل مختلفی همچون کشور موردنظر، دانشگاه، رشته، مقطع تحصیلی و… بستگی دارد. در تمامی موارد متقاضیان تحصیل در خارج از کشور باید از یک سری شرایط کلی برخوردار باشند؛ برای مثال برخی از کشورها برای پذیرش دانشجویان شرایط خاصی مانند شرط معدل، شرط سن، تمکن مالی، عدم ابتلا به بیماریهای خاص و… را در نظر میگیرند. ازاینرو دانشجویان باید قبل از هرگونه اقدام برای اخذ پذیرش، شرایط لازم را مورد بررسی قرار دهند. اغلب دانشگاههای خارجی محدودیت نمرات یا محدودیت معدل را برای پذیرش دانشجویان در نظر میگیرند.
حداقل معدل دیپلم در شرایط تحصیل در خارج از کشور به دانشگاه و کشور موردنظر بستگی دارد؛ اما معمولاً 15 درنظر گرفته میشود. از دیگر شرایط لازم برای تحصیل در خارج از کشور، میتوان به مدرک تحصیلی اشاره کرد. تمام دانشگاههای خارج از کشور مدارک تحصیلی مقاطع قبلی دانشجویان را برای اخذ پذیرش مورد بررسی قرار میدهند. از دیگر مدارک لازم برای تحصیل در خارج از کشور میتوان به مدرک زبان اشاره کرد. یکی از مهمترین عوامل در اخذ پذیرش و دریافت ویزای تحصیلی، مهارت زبان و ارائه مدارک معتبر زبان است.
دانشجویان باید بسته به کشور موردنظر خود مدرک زبان موردنظر (معمولا انگلیسی) را ارائه دهند. دانشجویان باید پس از انجام تحقیقات، مدارک لازم را آماده سازی کرده و برای اخذ پذیرش و دریافت ویزا ارائه دهند. یکی از مهمترین اقدامات برای تحصیل در خارج از کشور، آزادسازی مدرک تحصیلی است. پس از آن، دانشجویان باید ترجمه مدرک تحصیلی خود را دریافت کرده و در هنگام درخواست به دانشگاه موردنظر خود ارائه دهند. از جمله مدارک لازم برای مهاجرت تحصیلی به خارج درصورت داشتن شرایط تحصیل در خارج از کشور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رزومه شخصی شامل سوابق تحصیلی، علمی، تحقیقاتی و شغلی
- ترجمه گواهی آخرین مدارک تحصیلی و ریزنمرات بر حسب مورد تأیید وزارت دادگستری و وزارت امور خارجه
- پاسپورت معتبر با حداقل 6 ماه اعتبار
- مدرک رسمی مربوط به آموزش زبان (انگلیسی)
- ترجمه شناسنامه و مدارک هویتی
- توصیهنامه
- انگیزهنامه
- گواهی تمکن مالی و…
ویزای تحصیلی برای تحصیل در خارج از کشور
یکی از مهمترین شرایط تحصیل در خارج از کشور برای دانشجویان ایرانی، اخذ ویزای دانشجویی کشور مقصد است. دانشجویان باید پس از اخذ پذیرش از دانشگاه موردنظر خود، نسبت به اخذ ویزای تحصیلی اقدام کنند. ویزای تحصیلی یک سند رسمی است که هنگام اعزام به خارج از کشور، ضمیمه پاسپورت میشود. ویزای دانشجویی از طرف دولت کشوری که دانشجویان قصد تحصیل در آن را دارند، صادر میشود. ویزای تحصیلی یا دانشجویی به دانشجویان بینالمللی این امکان را میدهد تا پایان دوران تحصیل خود در کشور موردنظر اقامت داشته باشند.
اخذ ویزای دانشجویی میتواند بسته به قوانین و ضوابط هر کشور متفاوت باشد. بااینحال، پروسه اخذ ویزای تحصیلی در کشورهای مختلف تقریباً مشابه هم است. هر کشور بسته به قوانین خود از متقاضیان فهرستی از اسناد و مدارک را درخواست میکند. علاوه بر برخورداری از شرایط تحصیل در خارج از کشور، از جمله مدارک کلی برای اخذ ویزای دانشجویی برای مهاجرت تحصیلی به خارج از کشور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چند قطعه عکس
- مدارک شناسایی
- گواهی تمکن مالی
- مدارک تحصیلی
- نامه پذیرش دانشگاه
- گواهی سلامت جسمانی
- پایان خدمت با معافیت سربازی برای مشمولان نظاموظیفه
- مدرک زبان
- انگیزه نامه (SOP) تحصیلی
- هزینه ویزای تحصیلی

جمعبندی
در سالهای اخیر تحصیل در خارج از کشور محبوبیت زیادی بین افراد مختلف پیدا کرده است. دانشجویان به دلایل مختلفی مهاجرت تحصیلی به خارج را انتخاب میکنند. این انتخاب میتواند با دشواریها و چالشهای زیادی همراه باشد. اطلاع از شرایط تحصیل در خارج از کشور به دانشجویان و دانشآموزان کمک میکند یک تصمیم آگاهانه برای آینده خود اتخاذ کنند. انتخاب کشور، دانشگاه و رشته تحصیلی میتواند آینده درخشانی را برای علاقهمندان به تحصیل در خارج از کشور رقم بزند. انتخاب آگاهانه و برنامهریزی شده میتواند شانس اخذ بورسیه تحصیلی خارج از کشور را نیز برای دانشجویان افزایش دهد. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر می توانید باارسال فرم درخواست مشاوره با کارشناسان و مشاوران ما درارتباط باشید.