راهنمای جامع نحوه آزادسازی مدرک تحصیلی

 امروزه دانشجویان زیادی هستند که به دلایل مختلف قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارند. تحصیل در خارج از کشور به دلیل مزایای مختلفی که دارد، به آرزوی دانش‌آموزان و دانشجویان تبدیل شده است. یکی از دغدغه‌های این دسته از دانشجویان آزادسازی مدرک دانشگاهی است. دانشجویان دانشگاه‌های دولتی در هنگام تحصیل یا پس از فارغ‌التحصیلی می‌خواهند به خارج از کشور بروند، باید مدرک دانشگاهی خود را آزاد کنند. در ادامه به بررسی نحوه آزادسازی مدرک تحصیلی و هزینه آزادسازی مدرک تحصیلی خواهیم پرداخت.

آزادسازی مدرک تحصیلی

برای تحصیل در خارج از کشور و اخذ پذیرش از دانشگاه‌های مطرح در سطح دنیا، نیاز به آماده‌سازی و ارائه مدارکی دارید که از جمله آن‌ها می‌توان به ریزنمرات و گواهی فارغ‌التحصیلی اشاره کرد. دانشجویان دانشگاه‌های دولتی که به‌صورت روزانه مشغول به تحصیل هستند، به دلیل تحصیل رایگان، به‌ازای سال‌های تحصیلی و مطابق با منطقه‌ای که در زمان کنکور در آن قرار داشته‌اند، متعهد به خدمت به دولت هستند و تا زمان اتمام این تعهد، مدرک تحصیلی آن‌ها در گرو دانشگاه خواهد بود.

مدت‌زمان تعهد دانشجویان برای تحصیل رایگان به منطقه‌ای که در هنگام کنکور کارشناسی در آن مشغول به تحصیل بودند، متفاوت است. این مدت‌زمان برای دانشجویانی که در زمان کنکور در منطقه یک بودند، به‌اندازه مدت‌زمان تحصیل آن‌ها است. دانشجویان منطقه دو و سه به‌اندازه دوبرابر زمان تحصیل خود باید به دولت خدمت کنند. همچنین برای دانشجویانی که دارای سهمیه‌هایی مانند خانواده شهدا، ایثارگران و رزمندگان هستند،

مدت‌زمان تعهد برابر با مدت‌زمان تحصیل در نظر گرفته شده است؛ برای مثال دانشجویانی که منطقه یک در کنکور شرکت کرده‌اند و 4 سال به‌صورت رایگان در دانشگاه دولتی تحصیل کرده‌اند، 4 سال تعهد خدمت به دولت هستند. به همین ترتیب دانشجویانی که در منطقه دو یا سه در کنکور شرکت کرده‌اند، 8 سال متعهد به خدمت هستند. دانشجویان ارشد و دکتری به دلیل عدم وجود سهمیه‌بندی در زمان کنکور متعهد به خدمت به میزان مدت زمانی که تحصیل رایگان داشته‌اند، هستند.

روش‌های آزادسازی مدرک تحصیلی

روش‌های مختلفی برای آزادسازی مدرک تحصیلی وجود دارد که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت:

1. اتمام پایان خدمت

اولین و ساده‌ترین راه گذراندن مدت زمانی است که برای شما به‌عنوان تعهد خدمت در نظر گرفته شده است. بسته به میزان سال تعهد و گذراندن آن مردک تحصیلی آزاد می‌‍شود.

2. استفاده از شرایط عدم کاریابی

یکی از روش‌های آزادسازی مدرک تحصیلی، ارائه مدارکی دال بر عدم موفقیت برای یافتن کار مناسب است. به این منظور، می‌توان از مؤسسات کاریابی محل سکونت کمک گرفت. البته این روش برای همه متقاضیان کاربردی نیست و شرایط خاصی دارد. این شرایط عبارت‌اند از:

  • سابقه کار: افرادی که سابقه کار ندارند و از تاریخ فارغ‌التحصیلی آن‌ها یک سال گذشته باشد، می‌توانند از این گزینه استفاده کنند.
  • زمان درخواست به اداره کاریابی: دانشجویان حداکثر به مدت 6 ماه پس از فارغ‌التحصیلی می‌توانند در مؤسسات کاریابی ثبت‌نام کنند.
  • نظام‌وظیفه: آقایان باید یک سال پس از صدور کارت پایان خدمت یا معافی از سربازی برای آزادسازی مدرک از طریق عدم کاریابی اقدام کنند.
  • دانشجویانی که از بورسیه برخوردار می‌شوند، می‌توانند در صورت عدم نیاز دستگاه‌های مربوطه از طریق شرایط عدم کاریابی اقدام به آزادسازی مدرک خود نمایند.
راه های آزادسازی مدرک تحصیلی

3. آزادسازی مدرک با پرداخت هزینه

دانشجویانی که در دانشگاه‌های تحت‌نظر وزارت علوم به‌صورت رایگان تحصیل کرده‌اند، می‌توانند بدون انجام تعهد و پرداخت هزینه معادل، برای آزادسازی مدرک خود اقدام کنند. مبلغ تعهد برای هر ترم تحصیلی در مقاطع مختلف متفاوت است. هزینه آزادسازی مدرک به تعداد ترم‌های گذرانده شده، تعداد واحدها، سال شروع تحصیل، دانشگاه و سهمیه منطقه کنکور و… بستگی دارد.

4. آزادسازی مدرک تحصیلی از طریق سابقه بیمه

یکی از راه‌های آزادسازی مدرک استفاده از سابقه بیمه است. کسانی که دارای سابقه بیمه هستند می‌توانند به‌ازای سال‌هایی که بیمه برای آن‌ها پرداخت شده است، از خدمت تحصیل کم کنند. به این نکته توجه داشته باشید که سابقه بیمه باید مربوط به زمان پس از فارغ‌التحصیلی باشد. بیمه در حین تحصیل مورد تأیید وزارت علوم نیست.

متقاضیانی که قصد آزادسازی مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را از طریق سابقه بیمه دارند، باید توجه داشته باشند که ابتدا باید مدرک کارشناسی خود را آزاد کرده و سپس با استفاده از مابقی سابقه بیمه، مدرک کارشناسی ارشد خود را آزاد کنند. داوطلبانی که دوره سربازی خود را به اتمام رسانده‌اند، از دوره تعهد خدمت آن‌ها کسر شده و جزو سابقه خدمت محسوب می‌شود.

5. آزادسازی مدرک از طریق ازکارافتادگی

دانشجویانی که به علت ازکارافتادگی و عدم توانایی، قادر به انجام تعهد خدمت نیستند، از تعهد خدمت آموزش رایگان معاف خواهند شد. لازم به ذکر است که از کارافتادگی آن‌ها باید از سوی شورای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی استان محل تحصیلشان تأیید شده باشد.

مراحل آزادسازی مدرک تحصیلی

مراحل آزادسازی مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری

اطلاع از مراحل آزادسازی مدرک تحصیلی برای دانشجویانی که قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند ضروری است. دانشجویانی که قصد آزادسازی مدرک روزانه خود از طریق هریک از روش‌های بالا را دارند، می‌بایست مدارک لازم را جمع‌آوری کرده و در سامانه امور دانشجویان (سجاد) درخواست خود را ثبت نمایند.

برای آزادسازی مدرک تحصیلی باید ابتدا به اداره دانش‌آموختگان دانشگاه خود مراجعه و تمام هزینه‌های مربوط به صدور مدرک خود را پرداخت نمایید. در این مرحله شما یک کارنامه غیررسمی دریافت خواهید کرد. پس از این مرحله باید در سامانه سجاد یک حساب کاربری ایجاد کرده و مدارک لازم را بارگذاری کنید. این مدارک شامل کارت ملی، صفحات شناسنامه، کارت پایان خدمت یا برگه معافیت از سربازی است. پس از بارگذاری مدارک، به قسمت لغو تعهد آموزش رایگان مراجعه کرده و فرم‌های مربوط را تکمیل نمایید. پس از اتمام این مراحل منتظر تأیید درخواست خود بمانید.

درخواست که تایید شد می‌توانید مجدداً به حساب کاربری خود مراجعه کرده و در قسمت پرداخت برای لغو آموزش رایگان، مبلغ موردنیاز را پرداخت و کد رهگیری را دریافت کنید. بعد از پرداخت هزینه حدود یک الی دو هفته به درخواست شما رسیدگی می‌شود و اصل دانشنامه تحصیلی برای شما ارسال می‌شود.

هزینه آزادسازی مدرک تحصیلی در مقاطع مختلف

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های دانشجویان و متقاضیان تحصیل در خارج از کشور، هزینه آزادسازی مدرک است. مبلغ آزادسازی مدرک تحصیلی هرسال توسط وزارت علوم مشخص می‌شود. این هزینه بسته به گروه رشته، مقطع، سال شروع و اتمام تحصیل، سهمیه منطقه و دانشگاه محل تحصیل متفاوت است. برای مثال هزینه آزادسازی مدرک تحصیلی بر اساس گروه تحصیلی برای یک ترم به شرح زیر است (مبالغ به تومان محاسبه شده است):

  • گروه علوم‌انسانی (کاردانی و کارشناسی): 5974360
  • گروه علوم‌انسانی (کارشناسی ارشد): 10680640
  • گروه علوم‌انسانی (دکتری): 17471600
  • گروه علوم پایه (کاردانی و کارشناسی): 6374800
  • گروه علوم پایه (کارشناسی ارشد): 12594120
  • گروه علوم پایه (دکتری): 22427520
  • گروه هنر (کاردانی و کارشناسی): 8609680
  • گروه هنر (کارشناسی ارشد): 14859720
  • گروه هنر (دکتری): 24809240
  • گروه فنی و مهندسی (کاردانی و کارشناسی): 7026560
  • گروه فنی و مهندسی (کارشناسی ارشد): 12537760
  • گروه فنی و مهندسی (دکتری): 22467420

 لازم به ذکر است هزینه آزادسازی مدرک برای رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی از طریق وزارت بهداشت مشخص می‌شود و با مقادیر فوق متفاوت است.

جمع‌بندی

این روزها تحصیل در کشورهای خارجی به یک دغدغه برای جوانان تبدیل شده است و هرکس به دنبال آن است تا با تحصیل در یکی از دانشگاه‌های خارج از کشور آینده روشنی را در زمینه تحصیل و شغل برای خود رقم بزند. همان‌طور که ذکر کردیم، یکی از مهم‌ترین مراحل برای تحصیل در خارج از کشور، آگاهی از روش‌های آزادسازی مدرک تحصیلی است. اطلاع از هزینه آزادسازی مدرک تحصیلی و روش‌های آزاد سازی کمک می‌کند تا متقاضیان راحت‌تر بتوانند مدرک خود را آزاد کنند. در این مقاله کوشیدیم هرآنچه لازم است درمورد آزادسازی مدرک تحصیلی بدانید را در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم مطالب فوق برای شما مفید واقع شده باشد. موفقیت شما آرزوی قلبی ما است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی ها

مطالب مرتبط