انگیزه نامه (SOP) تحصیلی چیست و چرا اهمیت دارد؟

همان‌طور که می‌دانید، اولین و مهم‌ترین گام برای مهاجرت تحصیلی، آماده‌کردن اسناد و مدارک مختلفی است که برای اخذ ویزای تحصیلی و ثبت‌نام در دانشگاه نیاز دارید. انگیزه نامه (SOP) تحصیلی از جمله مدارکی است که از اهمیت بالایی در فرایند پذیرش برخوردار است. ممکن است با شنیدن نام انگیزه نامه تحصیلی به این فکر کنید که نوشتن یک نامه کار چندان سختی نیست؛ اما باید به شما بگوییم همین انگیزه نامه می‌تواند تا حدود زیادی در سرنوشت شما تأثیرگذار باشد.

حتی اگر رزومه بسیار خوبی داشته باشید و از مهارت زبانی بالایی برخوردار باشید؛ اما یک انگیزه نامه ضعیف ارائه دهید، می‌تواند فرایند پذیرش شما را تا حد زیادی تحت‌تأثیر قرار دهد. انگیزه نامه SOP تحصیلی علاوه بر معرفی شما به مسئولین مربوطه، دلایل تمایز شما از دیگر دانشجویان را بیان می‌کند و دلیلی است که چرا باید شما را از بین دیگر متقاضیان پذیرش کنند. در ادامه این مقاله از سری مقالات همراهان فردا با ما همراه باشید تا به بررسی نحوه نوشتن انگیزه نامه (SOP) بپردازیم.

انگیزه نامه چیست؟

انگیزه نامه چیست؟

انگیزه نامه (SOP) تحصیلی که با عناوین Statement of Propose یا بیانیه اهداف نیز شناخته می‌شود، نامه‌ای است که شما برای دانشگاه مقصد در خارج از کشور ارسال می‌کنید و از انگیزه‌های خود برای تقاضای پذیرش در دانشگاه موردنظر می‌نویسید. این نامه علاوه بر اینکه خصوصیات شما را به‌عنوان یک متقاضی نشان می‌دهد، توانایی و مهارت شما در نویسندگی را نیز منعکس می‌کند. متقاضیان باید در انگیزه نامه علاوه بر معرفی خود، علایق علمی، انگیزه‌های شغلی، دلیل انتخاب دانشگاه موردنظر و آمادگی برای تحصیل در رشته و دانشگاه موردنظر را نیز به‌صراحت توضیح دهند.

 نحوه نوشتن انگیزه نامه (SOP) از اهمیت بالایی در پذیرش متقاضیان برخوردار است. دانشگاه‌ها معمولاً فاکتورهای مختلفی را ملاک پذیرش دانشجویان قرار می‌دهند. سوابق دانشگاهی، رزومه تحصیلی، ریزنمرات، مهارت زبان (برخوداری از مدارک بین‌المللی مانند تافل، آیلتس یا GRE) و… از جمله مواردی هستند که برای پذیرش یک دانشجو در نظر گرفته می‌شوند. در این میان، انگیزه نامه (SOP) تحصیلی تنها مدرکی است که بعد عاطفی و انسانی شما را به آن‌ها نشان می‌دهد. انگیزه‌نامه این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا نشان دهید چه چیزی شما را از دیگران متمایز می‌کند.

 این انگیزه نامه تا حد زیادی می‌تواند سرنوشت درخواست پذیرش شما را تعیین کند. معمولاً افرادی که انگیزه نامه (SOP) تحصیلی شما را مورد بررسی قرار می‌دهند به  دنبال پاسخ سؤالات زیر در آن هستند:

  • دلیل انتخاب این دانشگاه
  • دلیل تحصیل در این رشته
  • میزان تجربه و علاقه شما به رشته موردنظر
  • به دنبال کسب چه تجاربی در این دانشگاه هستید؟
  • تصمیم دارید بعد از اتمام تحصیلات خود چه کاری انجام دهید؟
  • آیا توانایی خاصی دارید؟
  • چه علاقه‌مندی‌های دیگری غیر از کار و تحصیل دارید؟
  • چه ویژگی خاصی دارید که فکر می‌کنید ما باید از آن باخبر باشیم؟
  • و…
نحوه نوشتن انگیزه نامه (SOP)

نحوه نوشتن انگیزه نامه (SOP)

برای اینکه بتوانید در بهترین رشته های تحصیلی در دنیا پذیرش بگیرید، باید انگیزه نامه قوی داشته باشید. برای اینکه بتوانید یک انگیزه نامه (SOP) تحصیلی خوب بنویسید، باید به نکات و استراتژی‌های نگارش انگیزه‌نامه توجه کنید. ممکن است فکر کنید باید هرچه به ذهنتان می‌رسد بنویسید و یا یک انگیزه‌نامه آماده از اینترنت دانلود کرده و از روی آن رونویسی کنید. توجه داشته باشید شما تنها داوطلبی نیستید که قرار است این مدارک را به دانشگاه موردنظرتان ارسال کند.

هزاران دانشجوی دیگر وجود دارند که می‌خواهند در فرایند پذیرش موفق عمل کنند و انگیزه‌ نامه‌های عالی ارائه می‌دهند. دراین‌بین شما با یک نسخه ضعیف و کپی‌برداری شده انگیزه نامه از اینترنت، شانس خود را برای پذیرش تا حد زیادی کاهش می‌دهید. در ادامه به بررسی نکات مهم در نوشتن انگیزه نامه (SOP) تحصیلی را بررسی می‌کنیم.

1. سعی کنید داستان بنویسید نه بیانیه!

سعی کنید متن انگیزه نامه تحصیلی خود را به‌گونه‌ای تنظیم کنید که شبیه به متن یک خبر نباشد. شما دارید خودتان را معرفی می‌کنید پس سعی کنید متنی روان و مانند یک داستان بنویسید. سعی کنید انگیزه نامه (SOP) تحصیلی خود را با قلمی شیوا و نگارش صحیح بنویسید تا بتوانید نظر اعضای کمیته علمی دانشگاه را جلب کنید. بدین ترتیب، تصویر واضح‌تری از خودتان ارائه می‌دهید و این کار انتخاب شما از بین داوطلبان دیگر را تا حدودی راحت‌تر می‌کند.

سعی کنید پاسخ‌های منطقی برای سؤالاتی که ممکن است در ذهن آن‌ها ایجاد شود ارائه دهید؛ مثلاً دلیل انتخاب این رشته صرفاً علاقه شما بوده است یا به دلیل مسائل اقتصادی آن را انتخاب کرده‌اید؟ دقت داشته باشید همه چیز را به‌صورت کوتاه و مختصر بیان کنید و از بیان مسائل بی‌اهمیت بپرهیزید.

2. نحوه نوشتن انگیزه نامه (SOP)؛ از اعداد و ارقام غافل نشوید

اگرچه قرار است انگیزه نامه (SOP) تحصیلی خود را مانند یک داستان بنویسید؛ اما قرار است مهم‌ترین اطلاعات درمورد شما را در بر داشته باشد. در این اطلاعات علاوه بر کیفیت، باید به کمیت نیز توجه داشته باشید؛ برای مثال اگر می‌خواهید در انگیزه نامه خود بیان کنید که در یک کار پژوهشی شرکت کرده‌اید، در یک سازمان خاص فعالیت داشته‌اید یا در ترجمه و نگارش چند کتاب همکاری داشته‌اید، بهتر است مدت زمان و تعداد آن‌ها را با اعداد بیان کنید. قدرت اعداد را دست‌کم نگیرید. اعداد می‌توانند صداقت بیشتری به متن بیفزایند.

 استفاده از اعداد و ارقام در انگیزه نامه تحصیلی باعث می‌شود اظهارات شما مستدل جلوه کند و راحت‌تر در ذهن داوران بمانید. فرقی نمی‌کند در انگیزه نامه (SOP) تحصیلی چه دستاوردها و فعالیت‌هایی را بیان می‌کنید؛ درهرصورت با آوردن اعداد و ارقام می‌توانید اعتبار سوابق خود را افزایش دهید.

نحوه نوشتن انگیزه نامه (SOP)؛ از اعداد و ارقام غافل نشوید

3. دقیق باشید

هر نکته‌ای که قرار است در انگیزه نامه (SOP) تحصیلی خود به آن اشاره کنید، باید دقیق و مشخص بیان شود. تنها استفاده از کلماتی که خواننده را جذب کند کافی نیست؛ بلکه باید به‌خوبی به جزئیات بپردازید. برای مثال در توضیح دلیل انتخاب رشته موردنظر خود تنها بیان اینکه به آن علاقه‌مند بودید کافی نیست. باید علت علاقه خود را به‌خوبی توضیح دهید. سعی کنید توضیح دهید که چه چیزی موجب شده تا تصمیم بگیرید زندگی علمی و حرفه‌ای خود را به این رشته اختصاص دهید.

توضیح اینکه چه توانایی‌هایی در خود می‌بینید که فکر می‌کنید این رشته برای شما مناسب است نیز می‌تواند به جذابیت انگیزه نامه تحصیلی شما بیفزاید. شما در انگیزه نامه (SOP) تحصیلی این فرصت را دارید تا تمایز خود را نسبت به دیگران مشخص کنید؛ پس توجه داشته باشید از تکرار جملات کلیشه‌ای جدا پرهیز کنید. بهتر است با خودتان روراست باشید و تمایلات و علایق خود را به‌صورت دقیق بیان کنید.

4. انگیزه نامه (SOP) تحصیلی؛ به نحوه نگارش انگیزه نامه توجه کنید

انگیزه نامه (SOP) تحصیلی باید به‌صورت رسمی و درعین‌حال دوستانه نگارش شود. بسیاری از افراد فکر می‌کنند انگیزه‌نامه باید به‌صورت خیلی رسمی یا خیلی صمیمانه باشد. شما باید سعی کنید تعادل را حفظ کنید و تلفیقی از هر دو حالت را در انگیزه نامه خود به کار ببرید. انگیزه نامه تحصیلی باید در عین اینکه صمیمی به نظر می‌رسد، بسیار محترمانه و رسمی نیز باشد. اکثر دانشجویان از یک انگیزه نامه (SOP) تحصیلی برای چندین دانشگاه استفاده می‌کنند.

 توجه داشته باشید که این کار درست نیست؛ زیرا هر دانشگاه و کشور قوانین و عرف مخصوص به خود را دارد. سعی کنید برای هر دانشگاه در کشورهای مختلف انگیزه‌نامه‌های جداگانه بنویسید. بدین ترتیب سعی کنید به تفاوت‌های فرهنگی نیز دقت کنید و اصول نگارشی را نیز رعایت کنید.

5. تصویر روشنی از خود ارائه دهید

در نظر داشته باشید که انگیزه نامه (SOP) تحصیلی به‌عنوان اولین برخورد دانشگاه با شما است. این نامه باید تصویر واضحی از شما در ذهن آن‌ها ایجاد کرده و نشان دهد چه ویژگی‌ها، شخصیت، تفکرات و علایقی دارید؛ بنابراین بسیار مهم است که چگونه خود را در انگیزه نامه به تصویر بکشید. سعی کنید خود را علاقه‌مند به رشته موردنظر جلوه بدهید.

علاوه بر این باید خود را دانشجویی باهوش، مسئولیت‌پذیر، اهل تحقیق و یادگیری و… نشان دهید. دقت داشته باشید نباید مستقیماً به این موارد اشاره کنید؛ بلکه از طریق مطالبی که ذکر می‌کنید به‌صورت غیرمستقیم به این نکات اشاره کنید. توجه داشته باشید میزان باهوشی شما تا حد زیادی از انگیزه نامه (SOP) تحصیلی که می‌نویسید مشخص می‌شود.

تصویر روشنی از خود ارائه دهید

6. خودتان باشید

درست است که گفتیم باید انگیزه نامه (SOP) تحصیلی خود را به سبک داستانی بنویسید؛ اما این به معنای داستان‌سرایی و نگارش اطلاعات نادرست درمورد خودتان نیست. نیازی به دروغ‌گویی نیست، سعی کنید حقایق را در مورد خودتان بنویسید. همه دانشجویان شبیه به هم نیستند هیچ اشکالی ندارد اگر فکر می‌کنید با بقیه تفاوت‌هایی دارید.

از نوشتن چیزهایی که به آن‌ها علاقه‌مند نیستید صرفاً به دلیل جلب نظر دانشگاه خودداری کنید؛ حتی اگر نکته مثبتی برای نوشتن در انگیزه نامه ندارید، سعی کنید بجای نوشتن دروغ چیزی در مورد آن ننویسید. این نکته را در نظر داشته باشید که هرچه بیشتر خودتان باشید، احتمال قبولی شما نیز بیشتر است.

7. انگیزه نامه (SOP) تحصیلی؛ از دوستان و نزدیکان بخواهید انگیزه نامه شما را بخوانند

پیش‌ازاین که انگیزه نامه (SOP) تحصیلی خود را برای دانشگاه موردنظر ارسال کنید، آن را چند بار مرور کنید و از دوستان و نزدیکان خود بخواهید آن را بخوانند. نزدیکان شما می‌توانند به‌عنوان کسانی که شما را می‌شناسند به شما کمک می‌کنند نکات مهمی که درمورد خودتان فراموش کرده‌اید را اضافه کنید.

همچنین درصورتی‌که در موارد گفته شده زیاده‌روی کرده باشید شما را راهنمایی می‌کنند. می‌توانید از اساتید خود نیز کمک بگیرید. معمولاً آن‌ها بهتر می‌دانند همکارانشان در دانشگاه‌های دیگر به دنبال چه چیزی هستند؛ بنابراین می‌توانند شما را راهنمایی کنند چه مواردی را از رزومه تحصیلی خود حذف و چه چیزی را اضافه کنید.

8. ایده بگیرید؛ اما کپی ممنوع

یکی از بهترین راه‌ها برای پیداکردن ایده نحوه نوشتن انگیزه نامه (SOP)، بررسی انگیزه‌نامه‌های دیگران است. می‌توانید با جستجو در اینترنت SOPهای مختلفی پیدا کنید که به شما ایده و انگیزه کافی برای شروع نگارش انگیزه نامه می‌دهند. به‌هیچ‌عنوان سعی نکنید که از موارد موجود در اینترنت کپی‌برداری کنید. سعی کنید با لحن و زبان خودتان با مسئولین دانشگاه موردنظر خود به بیان ویژگی‌هایتان بپردازید. علاوه بر این، با کپی‌برداری از انگیزه‌نامه‌های دیگران ممکن است به سرقت ادبی نیز متهم شوید.

نحوه نوشتن انگیزه نامه (SOP)؛ به ساختار انگیزه نامه توجه کنید

9. نحوه نوشتن انگیزه نامه (SOP)؛ به ساختار انگیزه نامه توجه کنید

ساختار انگیزه نامه (SOP) تحصیلی معمولاً از ساختار مقالات دانشگاهی پیروی می‌کند. این ساختار از سه بخش اصلی که شامل مقدمه، بدنه و پایان‌بندی تشکیل شده است. بخش اول انگیزه نامه خود را به مقدمه یا معرفی‌نامه اختصاص دهید. سعی کنید با عبارات کوتاه و مختصر خود را معرفی کنید. در این بخش باید خود را یک فرد باانگیزه و سرشار از اشتیاق برای تحصیل نشان دهید. در قسمت بدنه انگیزه نامه (SOP) تحصیلی، از تجربیات، دستاوردها، فعالیت‌های علمی و پژوهشی، مهارت‌ها و تخصص‌ها صحبت کنید.

شما در این بخش می‌توانید به موانعی که بر سر راه خود برای رسیدن به این نقطه از زندگی تجربه کرده‌اید نیز اشاره کنید؛ برای مثال می‌توانید دلایل گپ تحصیلی، پایین‌بودن معدل دبیرستان و… را بیان کنید. شما باید در بدنه انگیزه نامه تحصیلی دلایل علاقه خود به این رشته و دانشگاه، اهداف آینده، برنامه‌ شغلی و زندگی حرفه‌ای را به‌خوبی بیان کنید. در بخش پایانی انگیزه نامه توضیح دهید که تحصیل در این رشته و دانشگاه تا چه اندازه می‌تواند به شما در دستیابی به اهداف حرفه‌ای‌تان کمک کند.

10. ویرایش را فراموش نکنید

در آخرین مرحله از نحوه نوشتن انگیزه نامه (SOP)، باید آن را ویرایش کنید. برای مثال بررسی کنید که الزامات مربوط به حاشیه صفحه، فاصله مناسب میان خطوط و اندازه فونت مناسبی را انتخاب کرده باشید. سعی کنید انگیزه نامه (SOP) تحصیلی خود را به‌خوبی از نظر گرامر و دستور زبان، املای صحیح کلمات و علائم نگارشی بررسی کنید. وجود حتی یک خطای گرامری و یا املایی می‌تواند در ردشدن درخواست پذیرش شما مؤثر باشد.

 انگیزه نامه معمولاً با فونت Times New Roman، با اندازه 12 و فاصله بین خطوط 1.5 نگارش می‌شود. تعداد کلمات انگیزه نامه باید حدود 500 الی 1000 کلمه باشد. درصورتی‌که انگیزه نامه شما طولانی‌تر است آن را بازخوانی کنید و سعی کنید جملات اضافی را حذف کنید.

ویرایش را فراموش نکنید

جمع‌بندی

انگیزه نامه فرصتی برای نشان‌دادن شخصیت، مهارت‌ها، دستاوردها و موفقیت‌هایی است که در طول زندگی به دست آورده‌اید. شما قرار است با استفاده از انگیزه نامه (SOP) تحصیلی به دانشگاه موردنظر خود ثابت کنید چرا فرد ایده‌الی برای تحصیل در آن دانشگاه هستید. ارائه یک انگیزه نامه تحصیلی مناسب می‌تواند تا حدود زیادی به شما در اخذ پذیرش کمک کند. نحوه نوشتن انگیزه نامه (SOP) در پذیرش یا عدم پذیرش تاثیر زیادی دارد. در صورت هرگونه سؤال یا ابهام می توانید با ارسال فرم درخواست مشاوره تحصصی با مشاوران ما در تماس باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی ها

مطالب مرتبط