هر آنچه درباره دانشگاه شبانه (نوبت دوم) باید بدانید

احتمالاً شما هم تا کنون عبارت دانشگاه شبانه یا نوبت دوم را زیاد شنیده‌اید. آیا از شرایط تحصیل در دانشگاه های شبانه آگاه هستید؟ اکثر افراد با شنیدن نام دانشگاه نوبت دوم یا شبانه درمورد تحصیل در این دانشگاه‌ها دچار تردید می‌شوند. دانشگاه شبانه در واقع همان دانشگاه دولتی است که برای تحصیل از دانشجویان شهریه دریافت می‌کند.

دانشجویان دانشگاه نوبت دوم می‌توانند در کنار دانشجویان پذیرفته‌شدن در دوره‌های روزانه دانشگاه دولتی به تحصیل بپردازند و مدرک مربوط به مقطع تحصیلی خود را بدون هیچ‌گونه نگرانی دریافت کنند. در این مقاله از سری مقالات همراهان فردا با ما همراه باشید تا توضیحات لازم درمورد مزیت تحصیل در دانشگاه نوبت دوم شبانه را در اختیار شما قرار دهیم.

دانشگاه شبانه یا نوبت دوم چیست؟

بسیاری از دانش‌آموزان باهدف کسب رتبه بالا و قبولی در دانشگاه‌‌های دولتی در کنکور سراسری شرکت می‌کنند. اما به‌هرحال باتوجه‌به رقابت زیادی که بین داوطلبان کنکور وجود دارد و ظرفیت محدود دانشگاه های دولتی در دوره‌های روزانه، این احتمال وجود دارد که داوطلبان نتوانند موفق به قبولی در رشته موردنظر در دوره‌های روزانه شوند. در این صورت، انتخاب دانشگاه نوبت دوم یا دانشگاه شبانه یکی از بهترین گزینه‌ها برای این دسته از دانش‌آموزان است.

 منظور از تحصیل در دانشگاه نوبت دوم، این نیست که دانشجویان باید به‌صورت شبانه در دانشگاه تحصیل کنند! بلکه بدین معناست که دانشجویان پذیرفته شده در دوره‌های شبانه با پرداخت هزینه‌های بیشتر در کنار دانشجویان دیگر به تحصیل بپردازند و مدرک فارغ‌التحصیلی دانشگاه دولتی را دریافت کنند. اعتبار مدرک دانشگاه شبانه هیچ تفاوتی با دانشگاه روزانه ندارد و عبارت شبانه در مدرک آن‌ها قید نخواهد شد.

تفاوت دانشگاه شبانه با دانشگاه روزانه

حال که با دانشگاه شبانه آشنا شدید، خوب است از تفاوت این دانشگاه‌ها با دوره‌های روزانه نیز آگاه باشید. واحدهای درسی دانشگاه های شبانه به رشته موردنظر دانشجویان بستگی دارد و هیچ تفاوتی با دانشجویان روزانه نخواهد داشت. دانشجویان دانشگاه نوبت دوم با سایر دانشجویان در یک کلاس درس می‌نشینند و از اساتید مشترک بهره می‌گیرند. تنها تفاوت دانشگاه نوبت دوم با دانشگاه روزانه، پرداخت شهریه است. دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه‌های شبانه باید به‌صورت ترمی مبلغی را تحت عنوان شهریه ثابت و متغیر پرداخت کنند. درصورتی‌که دانشجویان دوره‌های روزانه برای تحصیل در دانشگاه دولتی هیچ‌گونه شهریه‌ای پرداخت نمی‌کنند.

دانشجویان دانشگاه شبانه می‌توانند به‌اندازه دانشجویان روزانه از امکانات مختلف دانشگاه بهره‌مند شوند با این تفاوت که آن‌ها باید برای برخورداری از این امکانات هزینه پرداخت کنند. در حال حاضر تعداد زیادی از دانشگاه‌های دولتی اقدام به ارائه ظرفیت در دوره‌های شبانه می‌کنند. نام این دانشگاه‌ها هرساله توسط سازمان سنجش در دفترچه انتخاب رشته کنکور ارائه می‌شود. از جمله تفاوت‌های دانشگاه شبانه و روزانه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شهریه: دانشگاه‌های نوبت دوم یا شبانه دارای ثابت و متغیر هستند.
  • خوابگاه: ممکن است برخی از دانشگاه‌های شبانه تعهدی به ارائه خوابگاه به دانشجویان نداشته باشند یا در صورت تأمین خوابگاه هزینه دریافت کنند.
  • خدمات و امکانات: ممکن است برخی از دانشگاه‌های نوبت دوم به‌ازای ارائه خدمات و یا استفاده از امکانات مختلف مانند کتابخانه، سالن‌های ورزشی و… از دانشجویان شبانه هزینه‌های بیشتری دریافت کنند.
مزایای تحصیل در دانشگاه شبانه

با چه رتبه‌ای در دانشگاه شبانه قبول می‌شویم؟

یکی از مهم‌ترین سؤالات داوطلبان کنکور سراسری این است که رتبه قبولی دانشگاه شبانه یا نوبت دوم چیست؟ در مجموع هر یک از دانشگاه‌های شبانه معیار خاصی را برای پذیرش دانشجویان در نظر می‌گیرند. برخی از دانشگاه‌های دولتی ظرفیت بیشتری را برای دوره‌های شبانه در نظر می‌گیرند. این موضوع باعث می‌شود داوطلبانی که دارای رتبه‌های پایین‌تری هستند بتوانند در دوره‌های شبانه در دانشگاه‌های دولتی پذیرش شده و به تحصیل بپردازند.

 به‌طورکلی نمی‌توان گفت رتبه موردنیاز برای پذیرش در دوره‌های شبانه دانشگاه دولتی چیست؛ اما می‌توان گفت افرادی که در کارنامه اولیه کنکور خود رتبه بالایی برای قبولی در دانشگاه‌های دولتی و روزانه کسب نکرده باشند، می‌توانند به‌راحتی در دانشگاه‌های شبانه انتخاب رشته کرده و قبول شوند. اگر فردی در کنکور سراسری زیر گروه 1 رتبه 850 را کسب کرده باشد، موفق به پذیرش در دانشگاه‌های دولتی مانند دانشگاه فردوسی مشهد نخواهد بود؛ اما می‌تواند در دوره شبانه این دانشگاه ثبت‌نام کرده و به تحصیل بپردازد.

 رتبه ذکر شده نسبت به رتبه‌های برتر کنکور ذکر شده؛ چرا که برای پذیرش در دانشگاه‌های برتری مانند دانشگاه فردوسی مشهد دانشجویان باید از رتبه بالایی برخوردار باشند. درصورتی‌که داوطلبان مایل باشند در دانشگاه‌های شبانه دیگر مانند دانشگاه لرستان انتخاب رشته کنند، باید بدانند که قبولی در این دانشگاه‌ها نیازمند رتبه‌های پایین‌تری است. بسیاری از داوطلبانی که موفق به کسب رتبه‌های قبولی بالا نشده‌اند، به‌راحتی می‌توانند در دانشگاه‌های شبانه به ادامه تحصیل بپردازند.

شهریه دانشگاه های شبانه چقدر است؟

دانشجویانی که در دانشگاه شبانه در رشته‌های مختلف پذیرش می‌شوند، باید مطابق با شهریه اعلام شده در دانشگاه‌های دولتی و شبانه شهریه پرداخت کنند. میزان شهریه دانشگاه شبانه در هر یک از مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری متفاوت است. شهریه‌ها می‌تواند در دانشگاه‌های مختلف متفاوت باشد. میزان شهریه در دانشگاه شبانه از مبالغ شهریه دانشگاه پیام نور، دانشگاه‌ آزاد، غیرانتفاعی، پردیس خودگردان و… کمتر است. میزان‌پذیرش دانشجویان شبانه ارشد نسبت به سایر دوره‌ها کمتر است و حدود 2 الی 3 نفر در هر رشته موفق به اخذ پذیرش می‌شوند.

شهریه مقطع کارشناسی ارشد نسبت به کارشناسی در دانشگاه شبانه مقدار بیشتری است. دانشجویان دکتری نیز به دلیل آموزش‌های تخصصی که در این مقطع می‌آموزند، باید شهریه بیشتری نسبت به مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد پرداخت کنند. نحوه محاسبه شهریه دانشگاه شبانه به‌صورت شهریه ثابت و متغیر تفکیک می‌شود. شهریه ثابت مقدار ثابتی است که به سال ورود دانشجویان بستگی دارد؛ اما شهریه متغیر هر ترم باتوجه‌به تعداد واحدهای درسی تغییر می‌کند. شهریه دانشگاه شبانه هرساله باتوجه‌به رشد تورم افزایش پیدا می‌کند.

شرایط تحصیل در دانشگاه‌های شبانه

اعتبار مدرک دانشگاه شبانه

 باتوجه‌به اعتبار مدرک دانشگاه‌های دولتی و شرایط تحصیل در این دانشگاه‌ها، بسیاری از دانش‌آموزان متقاضی انتخاب رشته در دانشگاه‌های دولتی هستند. بدیهی است که تنها کسانی که موفق به کسب رتبه و تراز خوب در کنکور شده باشند می‌توانند در این دانشگاه‌ها پذیرش شوند. بااین‌وجود، دانشجویان می‌توانند دوره‌های شبانه دانشگاه دولتی را انتخاب کنند. یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های دانش‌آموزانی که می‌خواهند در دانشگاه‌های شبانه به مشغول به تحصیل شوند، اعتبار مدرک تحصیلی است.

 ازآنجایی‌که مدرک دانشگاه نوبت دوم هیچ تفاوتی با دوره‌های روزانه ندارند، می‌توان گفت اعتبار مدرک دوره‌های شبانه دانشگاه دولتی در بالاترین ترتیب اعتبار سنجی مدرک تحصیلی از نظر بازار کار و مهاجرت تحصیلی دانشگاه‌های مختلف کشور قرار دارد. اگرچه اعتبار مدرک تحصیلی در نهایت توسط وزارت علوم تأیید می‌شود؛ اما زمانی که بحث استخدام در مشاغل مختلف پیش می‌آید، برخورداری از مدرک تحصیلی از دانشگاه‌های دولتی یک مزیت محسوب می‌شود.

اعتبار مدرک دانشگاه‌های شبانه برای مهاجرت

هدف بسیاری از دانش‌آموزان از قبولی در دانشگاه و ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر، مهاجرت تحصیلی به خارج از کشور است. از جمله عواملی که در دریافت پذیرش از دانشگاه‌های خارج از کشور از اهمیت بالایی برخوردار است، نوع دانشگاهی است که دانشجو تحصیلات سابق خود را از آنجا کسب کرده است.

ازآنجایی‌که دانشگاه شبانه همان دانشگاهی دولتی است، می‌توان گفت اعتبار مدرک دانشگاه های شبانه برای مهاجرت هیچ تفاوتی با دوره‌های روزانه دانشگاه‌های دولتی ندارد. علاوه بر نوع دانشگاه، سوابق تحصیلی، نمرات عالی، برخورداری از رزومه تحصیلی خوب و… از جمله عوامل مهم در اخذ پذیرش از دانشگاه‌های خارج از کشور هستند.

انصراف از دانشگاه شبانه

متأسفانه، برخی از دانشجویانی که به دلایل ناآگاهی از شرایط تحصیل در دانشگاه های شبانه این دانشگاه‌ها را انتخاب می‌کنند، پس از مدتی تصمیم به انصراف از دانشگاه می‌گیرند. برای انصراف از هرکدام از مقاطع تحصیلی در دانشگاه‌های شبانه قوانین ثابتی وجود دارد که باید طبق روال خاص خود انجام شود. تمامی دانشجویان دانشگاه شبانه در تمام مقاطع تحصیلی باید هزینه انصراف را پرداخت کنند. ملاک محاسبه هزینه انصراف از دانشگاه های شبانه در مقاطع مختلف تحصیلی به میزان یک و نیم ترم شهریه ثابت محاسبه می‌شود.

مزیت تحصیل در دانشگاه نوبت دوم

شرایط تحصیل در دانشگاه های شبانه

همان‌طور که گفتیم، تنها تفاوت دانشگاه شبانه با دانشگاه روزانه، پرداخت شهریه است. شرایط تحصیل در دانشگاه های شبانه مانند دانشگاه روزانه است و دانشجویان نیازی به طی‌کردن مراحل متفاوتی برای پذیرش و ثبت‌نام ندارند. کیفیت دروس، چگونگی ارزیابی دانشجو، محیط آموزشی و اساتید، چارت واحدهای درسی، آیین‌نامه‌های اصلی و… برای دانشجویان دانشگاه نوبت دوم و روزانه به‌صورت یکسان ارائه می‌شود.

یکی از مهم‌ترین شرایط تحصیل در دانشگاه نوبت دوم، شرکت در کنکور سراسری و قبولی در این آزمون است. کنکور سراسری هرساله در دو مرحله دی‌ماه و تیرماه تحت‌نظر سازمان سنجش برگزار می‌شود. دانشجویان باید باتوجه‌به دانشگاه و رشته موردنظر برای قبولی در دانشگاه شبانه رتبه خوبی کسب کنند. پس از شرکت در کنکور و کسب رتبه خوب، نوبت به ثبت‌نام در دانشگاه می‌رسد.

هرسال هم‌زمان با اعلام نتایج کنکور سراسری، سازمان سنجش آموزش کشور اقدام به انتشار اطلاعیه‌ای در خصوص نحوه ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان کنکور می‌نماید. افرادی که در این آزمون پذیرفته می‌شوند، می‌توانند در مهلت ثبت‌نام مطابق اطلاعیه مدارک خود را به‌صورت اینترنتی یا حضوری به دانشگاه تحویل دهند.

از جمله مدارک لازم برای ثبت‌نام در دانشگاه شبانه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اصل مدرک پیش‌دانشگاهی
  • اصل مدرک یا گواهی دیپلم
  • تأییدیه دیپلم
  • ·        6 قطعه عکس 3*4
  • مدرک وضعیت نظام‌وظیفه (آقایان)
  • اصل شناسنامه و دو برگ کپی از تمام صفحات
  • اصل کارت ملی به همراه یک برگ کپی پشت‌ورو
  • اصل و کپی کارت ملی
  • کارنامه تحصیلی سه سال آخر دبیرستان و…

جمع‌بندی

دانشگاه شبانه همان دانشگاه دولتی است با این تفاوت که دانشجویان پذیرفته شده در دوره‌های شبانه برای تحصیل در این دانشگاه‌ها باید شهریه پرداخت کنند. شرایط تحصیل در دانشگاه های شبانه تفاوت چندانی با دانشگاه دولتی و دوره‌های روزانه ندارند. مزیت تحصیل در دانشگاه نوبت دوم نبودن تفاوت بین اعتبار مدرک دانشگاه های شبانه و روزانه است. همچنین برای استخدام و مهاجرت از اعتبار بالایی برخوردار است. از جمله مزیت تحصیل در دانشگاه نوبت دوم شبانه می‌توان به عدم نیاز به تعهد خدمت رایگان اشاره کرد. در صورت هر گونه سوال یا ابهام درمورد تحصیل در دانشگاه‌های شبانه یا نوبت دوم می‌توانید باارسال درخواست مشاوره با مشاوران ما در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *