هرآنچه راجع به دانشگاه فنی حرفه ای باید بدانید

دانشگاه فنی حرفه ای یکی از انواع دانشگاه‌های کشور است که به‌عنوان مراکز آموزش عالی فنی و حرفه‌ای از سال 90 با مجوز رسمی وزارت علوم فعالیت خود را آغاز کرده است. در حال حاضر حدود 170 دانشکده و آموزشکده فنی و حرفه‌ای زیر مجموعه دانشگاه فنی و حرفه ای در کشور وجود دارد. فلسفه تأسیس دانشگاه فنی حرفه‌ای، تربیت افراد کاردان متناسب با نیاز صنعت کشور است.

عمده دروس ارائه شده در این دانشگاه‌ها به‌صورت عملی و کارگاهی برگزار می‌شوند و حدود 70 درصد دروس به‌صورت کارگاهی و 30 درصد دروس نظری ارائه می‌شوند. اگر شما هم از علاقه‌مندان تحصیل در دانشگاه فنی حرفه‌ای هستید، با ما همراه باشید. در این مقاله از موسسه همراهان فردا  شرایط تحصیل در فنی حرفه ای را برای شما توضیح خواهیم داد و مزیت تحصیل در دانشگاه فنی و حرفه ای را برخواهیم شمرد.

دانشگاه فنی حرفه ای

دانشگاه فنی حرفه ای

دانشگاه فنی حرفه ای از مجموعه مراکز آموزش عالی است که در تداوم مسیر تحصیلی دوره متوسطه فنی و حرفه‌ای نظام آموزش‌های رسمی کشور با بهره‌گیری از آموزش‌های نظری و عملی در زمینه آموزش و تربیت تکنسین کارآمد دانشجویان را پذیرش می‌کند. فارغ‌التحصیلان دانشگاه فنی حرفه‌ای علاوه بر برخورداری از توانایی علمی، از مهارت‌های عملی و کاربردی لازم بهره‌مند می‌شوند. اکثر دانشجویانی که از دانشگاه فنی و حرفه ای فارغ‌التحصیل می‌شوند، در زمینه‌های مربوط به رشته تحصیلی خود جذب بازار کار می‌شوند.

 دانشگاه فنی حرفه‌ای با برخورداری از کادر آموزشی مجرب، امکانات و تجهیزات آموزشی مناسب در 54 رشته و گرایش تعداد زیادی از دانشجویان را پذیرش می‌کند. در تعدادی از مراکز فنی و حرفه‌ای دوره‌های کاردانی، کارشناسی ناپیوسته و پیوسته اقدام به جذب دانشجو به‌صورت تفکیک جنسیتی می‌کنند. در حال حاضر تعداد 165 دانشگاه فنی حرفه ای در کشور وجود دارد که از این تعداد 114 مرکز برای دانشجویان پسر و 51 مرکز به دانشجویان دختر اختصاص‌داده‌شده است. امروزه بیش از 200000 دانشجو در این دانشگاه‌ها مشغول به تحصیل هستند.

در دانشگاه فنی حرفه ای دانشجویان پس از انتخاب رشته در زمینه‌های مختلفی مانند برق، الکترونیک، مکانیک، عمران، کامپیوتر، نفت و گاز، شیمی و… آموزش می‌بینند. از جمله مزیت تحصیل در دانشگاه فنی و حرفه ای می‌توان به کلاس‌های عملی و آزمایشگاه‌های پیشرفته، ارتباط بیشتر با صنعت و بازار کار، امکان شرکت در پروژه‌های تحقیقاتی و فناوری و استفاده از دستاوردهای علمی و تجربی معتبر در دنیا اشاره کرد. دانشگاه فنی حرفه ای از جمله دانشگاه‌های مورد تأیید وزارت علوم است و مدارک این دانشگاه از قابلیت استعلام و ترجمه رسمی برخوردار هستند. پیشنهاد می‌کنیم مقاله استعلام مدرک تحصیلی را مطالعه کنید.

مزیت تحصیل در دانشگاه فنی و حرفه ای

در سال‌های اخیر باتوجه‌به افزایش اهمیت تربیت نیروی فنی ماهر جهت کمک به پیشرفت اقتصاد، دانشگاه‌های فنی حرفه‌ای تمرکز خود را بر آموزش دانشجویان در زمینه‌های فنی معطوف کرده‌اند. در دانشگاه فنی حرفه ای تئوری به همراه کارآموزی و کار پروژه‌ای در کنار هم به دانشجویان ارائه می‌شود. این کار به دانشجویان کمک می‌کند تا با اصول و رویکردهای کاری در شرایط واقعی آشنا شوند و مهارت‌های عملی لازم برای ورود به بازار کار را بیابند. یکی از مهم‌ترین عواملی که در جذب فارغ‌التحصیلان دانشگاهی به بازار کار وجود دارد، ارجحیت مهارت فرد نسبت به مدرک تحصیلی است.

یعنی هرچقدر شما مدرک تحصیلی بالاتری داشته باشید؛ اما مهارت لازم در زمینه رشته تحصیلی خود را نداشته باشید، شانس کمتری برای پیداکردن شغل موردنظر خود خواهید داشت. تحصیل در دانشگاه فنی حرفه‌ای مزیت‌های مختلفی را برای افراد به همراه دارد. از جمله مزیت تحصیل در دانشگاه فنی و حرفه ای می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دانشجویانی که در دوره‌های فنی و حرفه‌ای تحصیل می‌کنند نسبت به سایر دانشجویان موقعیت شغلی بهتری خواهند داشت.
  • دانشگاه فنی حرفه ای شامل مباحث کلی و دروس پایه نمی‌شود و دانشجویان می‌توانند در شاخه‌های جزئی‌تر و رشته‌های تخصصی به ادامه تحصیل بپردازند.
  • دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ای مهارت‌های لازم برای ورود به بازار کار را به‌خوبی می‌آموزند.
  • افراد با تحصیل در دوره‌های فنی حرفه‌ای علاوه بر برخورداری از مدرک معادل تحصیلات آکادمیک مهارت‌های فنی را می‌آموزند.
  • فارغ‌التحصیلان دانشگاه فنی حرفه‌ای قابلیت تبدیل‌شدن به کارفرمایان و کارآفرینان موفق را خواهند داشت.
  • شانس پیداکردن شغل مرتبط با رشته تحصیلی در دانشجویان دانشگاه‌های فنی و حرفه‌ای بالاتر از دیگر دانشجویان است.

شرایط تحصیل در فنی و حرفه ای

دانشگاه فنی حرفه ای دانشجویان خود را از دانش‌آموختگان دوره متوسطه نظام جدید هنرستان‌ها باتوجه‌به رشته تحصیلی آن‌ها در یکی از رشته‌های شاخه فنی حرفه‌ای یا کار و دانش و یا فارغ‌التحصیلان دوره 4 ساله نظام قدیم هنرستان‌ها پذیرش می‌کند. از جمله شرایط تحصیل در فنی حرفه ای، می‌توان به شرکت در کنکور فنی حرفه‌ای که هرساله توسط سازمان سنجش برگزار می‌شود اشاره کرد. کنکور فنی حرفه‌ای به‌صورت جداگانه از آزمون سراسری و در تاریخ خاصی برگزار می‌شود. این دانشگاه‌ها در برخی از رشته‌های بدون آزمون، دانشجویان را از طریق سوابق تحصیلی نیز پذیرش می‌کنند.

شرایط عمومی و اختصاصی تحصیل در دانشگاه فنی حرفه ای هرساله در دفترچه راهنمای ثبت‌نام توسط سازمان سنجش منتشر می‌شود. کنکور کاردانی فنی و حرفه‌ای به‌منظور جذب دانشجو در رشته‌های تحصیلی با آزمون و بدون آزمون مقاطع کاردانی پیوسته و ناپیوسته دانشگاه فنی حرفه ای هرساله برگزار می‌شود. از جمله مدارک لازم برای ثبت‌نام دانشگاه فنی حرفه ای می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • 6 قطعه عکس 4*3
  • اصل شناسنامه و دو برگ کپی از تمام صفحات
  • اصل کارت ملی و دو برگ کپی از پشت‌ورو
  • مدرک نظام‌وظیفه آقایان (معافیت دائم یا تحصیلی، پایان خدمت)
  • اصل مدرک دیپلم
  • رسید تأییدیه تحصیلی و…
دانشگاه فنی حرفه ای

شرایط عمومی و اختصاصی ثبت‌نام کنکور دانشگاه فنی حرفه ای

پذیرش بعضی از رشته‌های کنکور فنی و حرفه‌ای از طریق آزمون و در برخی از رشته‌ها بر اساس مدرک تحصیلی انجام می‌پذیرد. برای پذیرش در کنکور کاردانی شرایط و ضوابط خاصی توسط سازمان سنجش مشخص شده است و تنها کسانی که شرایط مذکور را داشته باشند می‌توانند ثبت‌نام و انتخاب رشته خود را انجام دهند. از جمله مهم‌ترین شرایط اختصاصی کنکور دانشگاه فنی حرفه ای می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دارندگان دیپلم نظام جدید 3-3-6، دیپلم ۴ساله نظام قدیم و پیش‌دانشگاهی رشته‌های نظری صرفاً مجاز به ثبت‌نام در مقطع کاردانی ناپیوسته هستند.
  • دارندگان دیپلم نظام جدید و دیپلم نظام قدیم رشته‌های کاردانش و فنی حرفه‌ای مجاز به ثبت‌نام کاردانی پیوسته و ناپیوسته هستند.
  • پذیرش در رشته محل‌های صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی، چه در رشته‌های نظری و چه در رشته‌های فنی بر اساس معدل کل دیپلم انجام می‌شود.
  • داوطلبان باید طبق مندرجات دفترچه تجانس رشته فارغ‌التحصیلی و رشته مورد تقاضا را رعایت کنند.
  • داوطلبان باید از سلامت جسمی متناسب با رشته تحصیلی برخوردار باشند.
  • دانش‌آموزان سال آخر که متقاضی این آزمون هستند باید تا 31 شهریور فارغ‌التحصیل شده باشند.

اعتبار مدرک دانشگاه فنی و حرفه‌ای

همان‌طور که گفتیم، مدرک تحصیلی دانش‌آموختگان این دانشگاه مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. ازاین‌رو، مدرک دانشگاه فنی حرفه ای در داخل و خارج از کشور از اعتبار بالایی برخوردار است. طول دوره تحصیل در هریک از مقاطع کاردانی پیوسته، کارشناسی ناپیوسته 2 سال است. پیشنهاد می‌کنیم مقاله مقایسه انواع دانشگاه های کشور؛ در کدام یک تحصیل کنیم؟ را مطالعه کنید.

دانشگاه فنی و حرفه ای؛ بهترین دانشگاه‌های فنی حرفه‌ای در ایران

دانشگاه فنی حرفه ای یکی از مراکز آموزش عالی از نوع دانشگاه‌هایی است که وظیفه مدیریت دانشکده‌ها، آموزشکده‌های فنی و حرفه‌ای و حوزه‌های مربوط به دانشگاه‌های هنرستان در سراسر کشور را برعهده دارد. این دانشگاه یکی از بزرگ‌ترین دانشگاه‌های ایران است و باهدف ارائه آموزش عالی در رشته‌های فنی برای توسعه صنعت و اقتصاد تأسیس شده است.

بسیاری از دانشگاه‌های فنی حرفه‌ای دولتی وجود دارند که به دانشجویان علاقه‌مند در رشته‌های مختلف خدمات آموزشی کامل و مناسبی را ارائه دهند. از جمله بهترین دانشگاه‌های فنی حرفه‌ای در ایران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دانشگاه فنی شریعتی دختران (تهران)
  • دانشگاه الزهرا (تهران)
  • دانشگاه فنی و حرفه‌ای تهران (تهران)
  • دانشگاه فنی و حرفه‌ای شهید شمسی‌پور (تهران)
  • دانشگاه فنی و حرفه‌ای شهید رجایی (تهران)
  • دانشگاه فنی و حرفه‌ای شهید بهشتی (تهران)
  • دانشکده فنی کشاورزی پسران پاکدشت (تهران)
  • دانشکده فنی حرفه‌ای دختران ولیعصر (تهران)
  • دانشکده فنی و حرفه‌ای شهید منتظری (مشهد)
  • دانشکده فنی و حرفه‌ای پسران کردکوی امام علی (گلستان)
  • دانشکده فنی و حرفه‌ای امام محمدباقر (ساری)
  • دانشگاه فنی و حرفه‌ای استان (ایلام)
  • دانشکده فنی و حرفه‌ای شهید چمران شماره یک (کرمان)
  • دانشکده فنی و حرفه‌ای پسران شهید رجایی (کاشان)
  • دانشگاه فنی و حرفه‌ای شماره یک (تبریز)
  • دانشکده فنی و حرفه‌ای شماره یک شهید قاضی طباطبایی (ارومیه)
دانشگاه فنی و حرفه‌ای

جمع‌بندی

عمده فعالیت آموزشی دانشگاه فنی حرفه ای در حال حاضر متمرکز بر تربیت نیروی کاردان و ماهر است. ازآنجایی‌که بخش عمده‌ای از آموزش در این دانشگاه‌ها به‌صورت کارگاهی انجام می‌شود، دانش‌آموختگان علاوه بر بهره‌مندی از توانایی علمی، از مهارت‌های فنی و عملی نیز برخوردار می‌شوند. فارغ‌التحصیلان دانشگاه فنی و حرفه ای معمولاً در زمینه‌های مرتبط با رشته تحصیلی خود به بازار کار جذب می‌شوند.

 دانشگاه‌های فنی حرفه‌ای با صنایع و بازار کار ارتباط نزدیکی دارند و سعی می‌کنند بهترین فرصت‌های شغلی را برای دانشجویان فراهم کنند. مزیت تحصیل در دانشگاه فنی و حرفه ای، برخورداری از مهارت‌های لازم علاوه بر مدرک آکادمیک است. آشنایی با شرایط تحصیل در فنی حرفه ای شما را در انتخاب آگاهانه کمک می‌کند. درصورت هرگونه ابهام در رابطه با تحصیل در دانشگاه های فنی حرفه ای می‌توانید درخواست مشاوره تخصصی را در وب سایت همراهان فردا پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *