هرآنچه درمورد دانشگاه های دولتی باید بدانید

دانشگاه های دولتی یکی از انواع دانشگاه‌ها در ایران هستند که از رتبه علمی بالایی برخوردار هستند. یکی از دغدغه‌های دانش‌آموزانی که قصد ادامه تحصیل در دانشگاه‌های کشور را دارند، انتخاب یک دانشگاه معتبر است که امکانات آموزشی و رفاهی ایده‌الی را برای تحصیل آن‌ها فراهم کند. دانشگاه های دولتی یا سراسری مجموعه دانشگاه‌هایی هستند که تحت‌نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت می‌کنند. همه دانشجویان علاقه‌مند به تحصیل در این دانشگاه‌ها و برخورداری از مزایای دانشگاه دولتی هستند. در این مقاله از سری مقالات همراهان فردا به بررسی شرایط تحصیل در دانشگاه دولتی خواهیم پرداخت.

دانشگاه های دولتی

دانشگاه های دولتی

دانشگاه های دولتی که با نام دانشگاه سراسری نیز شناخته می‌شوند، مجموعه‌ای از دانشگاه‌های کشور هستند که تحت‌نظر وزارت علوم و تحقیقات و یا وزارت بهداشت و درمان فعالیت می‌کنند. هزینه تأسیس و اداره دانشگاه‌های دولتی از طریق دولت تأمین می‌شود. پذیرش دانشجویان در دانشگاه‌های دولتی از طریق شرکت در کنکور سراسری انجام می‌شود. برای قبولی در دانشگاه‌های دولتی بخصوص در برخی از رشته‌های پرطرف‌دار دانش‌آموزان باید رتبه تک‌رقمی یا رتبه‌های دو الی سه‌رقمی را در کنکور کسب کنند. یکی از بهترین مزایای تحصیل در دانشگاه دولتی، عدم نیاز به پرداخت شهریه است.

این امر تحصیل در دانشگاه دولتی را برای افراد که از لحاظ مالی دارای مشکل هستند، به یکی از بهترین گزینه‌ها تبدیل می‌کند. ظرفیت دانشگاه های دولتی محدود بوده و بالاترین سطح و رتبه علمی را در بین دانشگاه‌های ایران دارند. اساتید دانشگاه های روزانه از بهترین اساتید کشور هستند و دانشجو در طول تحصیل می‌تواند از خدماتی مانند خوابگاه، سلف، کتابخانه، باشگاه‌های ورزشی، امکانات فرهنگی و… بهره‌مند شود.

 باتوجه‌به لیست دانشگاه‌های دولتی، 141 دانشگاه دولتی در کشور وجود دارد و تقریباً در هر مرکز استان یک دانشگاه دولتی اقدام به پذیرش دانشجویان می‌کند. داوطلبان می‌توانند با کمی تلاش و پشتکار در شهر خود وارد دانشگاه‌های دولتی شوند و از امکانات رایگان تحصیل در این دانشگاه‌ها بهره‌مند شوند.

دوره شبانه و روزانه در دانشگاه های دولتی

دانشگاه های دولتی اقدام به برگزاری دوره‌های شبانه یا نوبت دوم و دوره‌های روزانه می‌کنند. تحصیل در دوره روزانه بدون پرداخت هزینه انجام می‌پذیرد؛ اما دانشجویان پذیرفته شده در دوره‌های شبانه با پرداخت هزینه اندکی همراه است. از تفاوت‌های دوره روزانه و شبانه در دانشگاه های دولتی، این است که دانشجویان پذیرفته شده در دوره‌های روزانه می‌توانند از تمامی خدمات تحصیل، خوابگاه، تغذیه و… به‌صورت رایگان بهره‌مند شوند؛ درصورتی‌که دانشجویان دوره‌های شبانه (نوبت دوم) باید در ازای این خدمات و واحدهای درسی هزینه پرداخت کنند.

 لازم به ذکر است دانشجویانی که در دوره‌های شبانه پذیرش می‌شوند؛ مانند دانشجوهای روزانه در یک کلاس درس حاضر می‌شوند و از اساتید به طور مساوی بهره‌مند می‌برند. برای دانشجویان شبانه و روزانه مدرک فارغ‌التحصیلی در دوره‌های شبانه و روزانه تحت‌نظر وزارت علوم صادر می‌شود و هر دو مدرک از جهت ورود به بازار کار، ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر و استخدام در مراکز دولتی و غیردولتی از اعتبار بالایی برخوردار هستند. لازم به ذکر است عبارت فارغ‌التحصیل شبانه در مدرک این دانشجویان ثبت می‌شود؛ اما هیچ‌گونه مشکلی برای دانش‌آموختگان ایجاد نمی‌کند.

 یکی از تفاوت‌های مدرک شبانه و روزانه دانشگاه های دولتی، در تعهد خدمتی است که دانشجویان روزانه باید داشته باشند. این دانشجویان به دلیل برخورداری از تحصیل رایگان، باید پس از فارغ‌التحصیلی به مدت چند سال به کشور خدمت کنند و تا زمانی که تعهد خدمت را انجام ندهند، مدرک دانش‌آموختگی خود را دریافت نخواهند کرد.

 دانشجویان شبانه از این امر معاف هستند و می‌توانند بدون گذراندن طرح خدمت چندساله، مدرک خود را دریافت کنند. از دیگر ویژگی‌های دوره‌های روزانه و شرایط تحصیل در دانشگاه دولتی می‌توان به این نکته اشاره کرد که درصورتی‌که دانشجو قصد انصراف از دانشگاه روزانه را داشته باشد، به مدت یک سال از شرکت در کنکور سراسری محروم خواهد شد.

رشته‌های مازاد ظرفیت در دانشگاه های دولتی  

این نوع تحصیل در دانشگاه های دولتی شامل رشته تجربی است. ازآنجایی‌که ظرفیت پذیرش رشته‌های پرطرف‌دار مانند پزشکی و رشته‌های پیراپزشکی محدود است، برخی از دانشگاه‌ها در قبال دریافت هزینه، چندین نفر بیشتر از ظرفیت خود دانشجو پذیرش می‌کنند. معمولاً دانشجویان مازاد ظرفیت با دانشجویان روزانه در یک کلاس درس با اساتید مشترک به تحصیل می‌پردازند. شرایط و ضوابط پذیرش دانشجویان مازاد ظرفیت در دانشگاه های دولتی همانند دانشجویان دیگر انجام می‌پذیرد. شهریه تحصیل رشته‌های مازاد بر ظرفیت تقریباً با شهریه دوره‌های پردیس خودگردان یکسان است. اعتبار مدرک این رشته‌ها کاملاً مشابه با مدرک رشته‌های روزانه است.

بهترین دانشگاه های دولتی ایران

تقریباً تمام دانش‌آموزان و دانشجویان رؤیای تحصیل در بهترین دانشگاه‌های ایران را در سر دارند. تحصیل در بهترین دانشگاه های دولتی می‌تواند نقطه عطفی در زندگی هر دانشجو باشد؛ زیرا دانشجو با تحصیل در این دانشگاه‌ها از امکانات مختلفی برخوردار می‌شود. دانشجویان با تحصیل در دانشگاه دولتی برتر خود را در جامعه کوچکی می‌یابد که اکثر افراد در آن انسان‌های نخبه و پر تلاشی هستند. بدین ترتیب، دانشجویان می‌توانند در این محیط علمی با همت عالی و کمک‌گرفتن از اساتید مجرب به رتبه علمی و اجتماعی بالایی دست پیدا کنند.

همچنین دانشجویان با تحصیل در دانشگاه‌های دولتی بزرگ از امکانات زندگی در شهرهای بزرگ برخوردار می‌شوند و موقعیت‌هایی که دانشجویان با آن‌ها مواجه می‌شوند، به‌مراتب مؤثرتر و ارزشمندتر خواهند بود.  برخی از فاکتورهای مهم در انتخاب بهترین دانشگاه های دولتی ایران می‌توان به شهرت دانشگاه، تعداد اعضای هیئت‌علمی، تعداد مقالان، مساحت و امکانات و… اشاره کرد. از جمله بهترین دانشگاه‌های دولتی کشور می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دانشگاه صنعتی شریف
  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه امیرکبیر
  • دانشگاه علم و صنعت
  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه تربیت‌مدرس
  • دانشگاه صنعتی اصفهان
  • دانشگاه شیراز
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه خواجه‌نصیر طوسی و…

مزایای دانشگاه دولتی

از مهم‌ترین مزایای دانشگاه دولتی می‌توان به تحصیل رایگان اشاره کرد. در واقع دانشجویان برای تحصیل در این دانشگاه‌ها از بورسیه تحصیلی برخوردار می‌شوند و از تمام امکانات و خدمات آموزشی رایگان بهره‌مند می‌شوند. دانشگاه های دولتی بالاترین سطح کیفیت آموزشی را برای دانشجویان فراهم می‌کنند. اساتید دانشگاه‌های دولتی از اساتید مجرب سطح کشور هستند و فضای آموزشی در این دانشگاه‌ها به دلیل درسخوان بودن دانشجویان رقابتی‌تر از دیگر دانشگاه‌های کشور است.

دانشگاه های دولتی شرایط رفاهی مناسبی همچون خوابگاه‌های موجود در محوطه دانشگاه، وام دانشجویی، حقوق دانشجویی و… را برای دانشجویان در نظر می‌گیرند تا رفاه دانشجو را در حین تحصیل فراهم کنند. شرایط واگذاری خوابگاه به دانشجویان دوره شبانه کمی سخت‌تر است و دانشگاه وظیفه‌ای در قبال ارائه خوابگاه به این دانشجویان ندارد؛ اما در بسیاری از دانشگاه های دولتی خوابگاه‌های دانشجویی با پرداخت هزینه در اختیار این دانشجویان نیز قرار می‌گیرد.

شرایط تحصیل در دانشگاه دولتی

یکی از مهم‌ترین شرایط تحصیل در دانشگاه دولتی، شرکت در کنکور سراسری و قبولی در این آزمون است. کنکور سراسری هرساله در دو مرحله دی‌ماه و تیرماه تحت‌نظر سازمان سنجش برگزار می‌شود. دانشجویان باید باتوجه‌به دانشگاه و رشته موردنظر از رتبه لازم برای قبولی در آن دانشگاه و رشته برخوردار شوند.

پس از شرکت در کنکور نوبت به ثبت‌نام در دانشگاه های دولتی است. هرسال هم‌زمان با اعلام نتایج کنکور سراسری، سازمان  سنجش اقدام به انتشار اطلاعیه‌ای در خصوص نحوه ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان کنکور می‌نماید. افرادی که در این آزمون پذیرفته می‌شوند، می‌توانند در مهلت ثبت‌نام مطابق اطلاعیه مدارک خود را به‌صورت اینترنتی یا حضوری به دانشگاه تحویل دهند.

از جمله مدارک لازم برای ثبت‌نام در دانشگاه دولتی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اصل مدرک پیش‌دانشگاهی
  • اصل مدرک یا گواهی دیپلم
  • تأییدیه دیپلم
  • ·        6 قطعه عکس 3*4
  • مدرک وضعیت نظام‌وظیفه (آقایان)
  • اصل شناسنامه و دو برگ کپی از تمام صفحات
  • اصل کارت ملی به همراه یک برگ کپی پشت‌ورو
  • اصل و کپی کارت ملی
  • کارنامه تحصیلی سه سال آخر دبیرستان و…
تحصیل در دانشگاه های دولتی بدون کنکور

تحصیل در دانشگاه های دولتی بدون کنکور

در سال‌های اخیر برخی از دانشگاه های دولتی به ثبت‌نام دانشجویان در برخی از رشته‌ها بدون نیاز به شرکت در کنکور سراسری پرداخته‌اند. داوطلبان می‌توانند بدون شرکت در کنکور و بر اساس سوابق تحصیلی در این رشته‌ها مشغول به تحصیل شوند. ثبت‌نام رشته‌های بدون کنکور در دانشگاه‌های دولتی در هر سال در دو نوبت مهر و بهمن انجام می‌شود. لیست دانشگاه‌های دولتی که ثبت‌نام بدون کنکور دارند هرساله توسط سازمان سنجش آموزش کشور اعلام می‌شود. دانشجویان می‌توانند برای ثبت‌نام در نوبت مهرماه، از مرداد و برای نوبت بهمن‌ماه از دی‌ماه ثبت‌نام خود را باتوجه‌به لیست رشته‌های ارائه شده اقدام نمایند.

جمع‌بندی

دانشگاه‌ها از جمله مهم‌ترین مراکز آموزشی در هر کشوری هستند که با پرورش افراد متخصص به صنعت و اقتصاد کشور کمک حیاتی می‌کنند. دانشگاه های دولتی یکی از انواع دانشگاه‌ها در کشور هستند که کیفیت آموزشی و پژوهشی بالایی را برای دانشجویان فراهم می‌کنند.

از جمله مزایای تحصیل در دانشگاه دولتی می‌توان به برخورداری از کیفیت آموزشی، اساتید مجرب، امکانات آموزشی و رفاهی، خدمات اداری و… به‌صورت رایگان اشاره کرد. دانشجویان با برخورداری از شرایط تحصیل در دانشگاه دولتی می‌توانند به تحصیل در این دانشگاه‌ها پرداخته و آینده شغلی و تحصیلی خود را تضمین کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت پاسخ برای سوالات احتمالی می‌توانید با کارشناسان و مشاوران ما در موسسه همراهان فردا در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *